A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Драбівська багатопрофільна лікарня" Драбівської селищної ради
Єдиний номер контакт-центру +380979709977

Регулюємо кількість цукру в раціоні дітей

Дата: 23.10.2019 21:23
Кількість переглядів: 174

Багато сучасних батьків щодня зіштовхуються з проблемою контролю кількості цукру, що споживають діти разом із їжею і напоями, а також під час перекусів. Ось кілька порад, як контролювати кількість цукру, що надходить в організм дітей.

Дошкільнику на день потрібно 30–40 г «швидких», тобто легко засвоюваних вуглеводів – глюкози для вироблення енергії. Це 1 зефірка, 2 солодкі печива, 2 невеликі цукерки, 3 мармеладки, 3 шматочки шоколаду чи паличка фруктової пастили.
Солодке можна запропонувати дитині тільки після повноцінного обіду або на полуденок. На сніданок буде достатньо помірно підсолодженого чаю або какао. Солодка газована вода, всілякі десерти, мюслі – це ще одне велике джерело доданого цукру. Сніданки з вівсяних пластівців без будь-яких добавок або вівсяна каша власного приготування мають низький рівень цукру. На вечерю «швидкі» вуглеводи не потрібні. Можна додати фрукти до натурального йогурту чи кисломолочного сиру.

Із цукерок надавайте перевагу шоколадним (какао у складі – не менше 63 %). Темний шоколад є енергетиком, що не збуджує нервову систему, але підвищує стійкість до навантажень. Тож школярам після обіду можна запропонувати шматочок шоколаду, аби простимулювати мозкову діяльність перед виконанням домашнього завдання.
Альтернативою шоколаду можуть бути желейні цукерки на основі натуральних соків та агар-агару як згущувача.
Задля легкого перекусу на шкільних перервах щодня пропонуйте дитині суміш горіхів, сухофруктів і в’ялених ягід, а також свіжі сезонні фрукти.


Карамельки, льодяники, солодку вату, газовані солодкі напої, кондитерські вироби промислового виробництва та глазуровані солодкі сирки бажано повністю виключити з раціону дитини.
Скільки цукру споживати – залежить від віку дитини й від того, наскільки вона активна. Як правило, треба прагнути до того, щоб дитина отримувала не більше як 5–10 % щоденної норми калорій разом із доданим цукром. Для 6-річної дитини ця кількість має становити приблизно 16–25 грамів на день (від до 4 до 6 чайних ложок цукру). Для 12-річної дитини кількість споживаного цукру може становити 20–40 грамів на день (від 5 до 10 чайних ложок).
Діти (й дорослі), які активно займаються фізичними вправами, можуть дозволити собі вживати цукор на рівні верхнього припустимого рівня, тому що їхні м’язи, як правило, швидко переробляють цукор, який надходить, в енергію. Діти, що дотримуються малорухливого способу життя, мають орієнтуватися на нижню межу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора