A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Драбівська багатопрофільна лікарня" Драбівської селищної ради
Єдиний номер контакт-центру +380979709977

24 березня Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Дата: 22.03.2021 08:56
Кількість переглядів: 135

 

24 березня 2021 року Україна та весь світ відзначатимуть Всеукраїнський і Всесвітній день боротьби з туберкульозом.

Соціально-економічна криза в країні, погіршення добробуту нашого народу, невпевненість у завтрашньому дні, стреси, незбалансоване харчування і навіть недоїдання багатьох наших співвітчизників, малі дози радіації після Чорнобильського лиха, забруднення довкілля погіршили імунітет у багатьох людей, й на цьому тлі відбувається спалах туберкульозу.

Близько 60 жителів нашого району сьогодні хворі на туберкульоз. У 18 з них - активна форма цієї небезпечної хвороби. 7 із них виділяють мікобактерії туберкульозу і є небезпечними для оточуючого середовища. Кожний хворий, якого не вилікували від туберкульозу, може заразити 15-20 і більше людей. В Україні не прийняті закони, які передбачають відповідальність за зараження туберкульозом інших людей.

Торік у районі виявлено 17 хворих з активним туберкульозом, це на 4 випадки більше ніж у 2019 році. У 8 хворих - розпад легеневої тканини, і у 10 хворих виявлено бактеріовиділення.

Враховуючи ситуацію, що склалася, кожен громадянин України повинен знати про туберкульоз необхідну інформацію і вміти оберегти себе від туберкульозу.

Туберкульоз - це небезпечне інфекційне захворювання на яке хворіють люди незалежно від статі, віку та соціального становища, а також тварини, птахи і риби. Найчастіше туберкульоз розвивається в легенях, але може вражати усі органи і системи організму людини.

Збудником туберкульозу є мікобактерія туберкульозу. Є багато видів мікробактерій: людський, бичачий, пташиний, мишачий та інші і всі вони можуть уражати людину. Всі вони дуже стійкі в навколишньому середовищі. Так, збудники туберкульозу зберігаються в грунті 1-2 роки, у річній воді до 5 місяців, у вуличному пилу до 10 діб. Ультрафіолетові промені вбивають мікобактерії туберкульозу через 2-3 хвилини.

Зараження відбувається повітряно-крапельним (через вдихання повітря, в яке кашляв або чихав хворий), повітряно-пиловим (через вдихання дорожного пилу), а також аліментарним шляхом - через їжу, посуд, побутові речі. Однак, найчастіше заражаються туберкульозом від хворих на туберкульоз легень, які кашляють і спльовують харкотиння, зокрема члени сім'ї, сусіди, співпрацівники.

Найбільш вразливим прошарком суспільства є діти та підлітки. Це - діти зі слабким імунітетом ( часто хворіючи на ГРВЗ, бронхіти, пневмонії); діти із соціально-незахищених сімей ( сімейних туберкульозних вогнищ та поганих матеріальних умов).

Більшість людей інфікується збудником туберкульозу до 30 років.

Фактори що сприяють виникненню туберкульозу наступні: часті простудні захворювання, цукровий діабет, виразкова хвороба шлунку та 12-палої кишки, паління, алкоголізм, наркоманія, ВІЛ статус.

Особливу стурбованість викликає той факт, що в Україні так і в районі наявна тенденція до розповсюдження стійкого до ліків туберкульозі, що потребує більш тривалого та дорогого лікування. На сьогоднішній день в районі є хворі, в яких туберкульозна палочка стійка майже до всіх туберкульозних препаратів. Таких хворих лікувати дуже важко.

Будь яка людина повинна для себе запам'ятати одне правило: якщо у вас довготривалий кашель ( більше 3 тижнів) і хоча б один з наступних симптомів:

субфебрильна ( невисока) температура, нічна пітливість, немотивоване зниження ваги тіла, слабкість - слід негайно звернутися до сімейного лікаря та пройти рентгенологічне обстеження на туберкульоз і здати мокроту на наявність мікробактерій туберкульозу.

Вчасне звернення до лікаря - це запорука здоров'я людини.

Для попередження захворювання на туберкульоз - важливо:

  1. Уникати прямих контактів з хворими на туберкульоз людьми і тваринами бездомними тваринами.
  2. Не докурювати цигарки після нікого з курців.
  3. Користуватися особистими предметами гігієни.
  4. Вести здоровий спосіб життя - регулярно відпочивати, виконувати фізичні вправи, не палити, не вживати алкоголю, наркотиків.
  5. Докласти зусиль, щоб їжа кожної людини була поживною, багатою на вітаміни, мінерали. В осінньо-зимовий період з профілактичною метою приймати вітамінно-мінеральні комплекси для підвищення імунітету.
  6. Не купувати продукти на стихійних ринках, бо вони можуть бути заражені мікобактеріями туберкульозу.
  7. Регулярно провітрювати житло, не допускати накопичення пилу в приміщенні.
  8. Своєчасно звертатися до лікаря з метою виявлення та лікування хронічних захворювань які послаблюють імунітет.
  9. Уникати випадкових статевих стосунків, користуватися презервативом - з метою попередження захворювання на ВІЛ-інфекцію/СНІД, як захворювань, що викликають імунодефіцит.
  10. Не забувайте самі 1 раз у рік зробити флюорографію грудної клітки.

11 .Несприятливість дитячого організму до туберкульозу значно підвищує протитуберкульозне щеплення - вакцинація БЦЖ. Здійснюють її в пологовому будинку на 3-5 день життя новонародженого. Триває цей імунітет 5-6 років, а потім слабне.

Прогнози експертів ВООЗ на найближче десятиліття невтішні: туберкульоз й надалі залишається найпоширенішою інфекційною хворобою. Цьому сприяє, як політична нестабільність так і економічна відсталість та соціальна незахищеність у багатьох країнах. Тому боротьба з туберкульозом давно вже перестала бути чисто медичною проблемою. Вона - справа державної ваги.

Адже, статистика повідомляє: минулого року смерть спричинена туберкульозом, забрала 57 жителів лише в Черкаській області...

Пам'ятайте, ваше здоров'я - у ваших руках!

Стрижак Л.В.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора