A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Драбівська багатопрофільна лікарня" Драбівської селищної ради
Єдиний номер контакт-центру +380979709977

20 БЕРЕЗНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗДОРОВ'Я РОТОВОЇ ПОРОЖНИНИ

Дата: 17.03.2021 14:20
Кількість переглядів: 153

Найтвердіша речовина в людському тілі - зубна емаль. До речі, назву «молочні зуби» придумав Гіппократ, який був переконаний, що найперші зуби дитини формуються з молока.

Люди, які чистять зуби три рази на день, рідше страждають від надмірної ваги. До такого висновку прийшли японські вчені. Як повідомляється, вони вивчили спосіб життя 14 тис. людей.

Людський язик - це єдиний м’яз, котрий не прикріплений по обидва боки і вважається самою гнучкою і рухливою частиною тіла, причому кожен язик унікальний, як відбитки пальців, однакових не існує.

Жінки на 20% краще за чоловіків розрізняють солодкий смак, вони також на 10% є більш чутливими до кислої їжі. Цей факт пояснюється фізіологією організму. У жінок більше смакових рецепторів, тому основна частина жіночого населення Землі любить цукерки, тістечка та інші солодощі.

На язику розташовуються так називається смакові сосочки, в кожному з яких знаходиться близько 100 клітин-рецепторів, вони живуть в середньому до 10 днів, після чого замінюються новими. Тому протягом життя людина може відчувати смак однієї і тієї ж їжі по-різному. Смакові рецептори розташовані не тільки на язику. Близько 10% таких рецепторів розташовуються на внутрішній стороні щік і піднебінні.

Більш ніж 90% людей у світі страждають тими чи іншими стоматологічними захворюваннями. Багато захворювань безпосередньо пов’язані зі здоров’ям порожнини рота. Серед них група серцево-судинних захворювань, остеопороз і діабет.

 У всі часи люди страждали від захворювань ротової порожнини у тому числі на карієс. На даний час за статистичними показниками від карієса та його ускладнень страждає 99% населення.  

   У стародавні часи каріозні ураження були свідченням багатства та забезпеченості. Тому що бідні люди не могли собі дозволити їсти солодощі та інші вишукані страви, та їх зуби були більш здоровими, що було ганебним і неприйнятним. Не може не радувати, що це вже в минулому і наша цивілізація прагне до красивої й здорової посмішки.

Рішення про створення Всесвітнього дня здоров’я ротової порожнини було прийнято Всесвітньої стоматологічної федерацією (FDI) на щорічному Всесвітньому стоматологічному конгресі (AWDC), який відбувся в Дубаї в 2007 році. Дата, 12 вересня, була обрана на честь дня народження засновника FDI Чарльза Годона. 

   Для повноцінного підтримання гігієни порожнини рота і здоров'я людини в цілому необхідно:

  • раціонально харчуватися;
  • підтримувати щоденну гігієну порожнини рота;
  • використовувати фториди, як і в раціоні харчування, так і в засобах гігієни порожнини рота.

   За даними досліджень від захворювань порожнини рота частіше страждають люди, що відмовляються від сніданку. На сніданок рекомендовано вживати продукти які містять кальцій (зернові каші, молочні продукти, фрукти, овочі). Харчування має бути різноманітним. При непереносимості лактози (гіполактазії) рекомендується вживання в їжу ферментованих молочних продуктів (кефір, йогурт, ацидофільне молоко).

   При прийомі жорсткої їжі природним шляхом очищуються зуби. Багато продуктів викликають гіперсалівацію (збільшену секрецію слинних залоз), що має протикаріозну дію, так як слина містить лізоцим (антибактеріальну речовину) і кальцій який проникає в емаль зміцнюючи її.

   Сьогодні ми маємо широкий вибір засобів для догляду за порожниною рота. Більш довговічною і гігієнічною є щітка зі штучної щетини. Головка щітки повинна перекривати не більше 3-х зубів. Дуже зручно користуватися зубними щітками з індикаторами заміни.

   Зубні пасти - це багатокомпонентні суміші, які діляться за віковою ознакою; а також на гігієнічні, лікувально-профілактичні, відбілюючі. 

      При комплексному підході до харчування та щоденної гігієни порожнини рота, ми можемо знизити карієсогенну ситуацію, а також попередити захворювання пародонту.

   За всіма питаннями можна звертатися до стоматологічного центру Університетської клініки ЗДМУ. Наші висококваліфіковані лікарі-стоматологи проведуть консультацію і за необхідністю призначать подальше лікування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора