A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Драбівська багатопрофільна лікарня" Драбівської селищної ради
Єдиний номер контакт-центру +380979709977

За останні роки зросла кількість порушень зору внаслідок розвитку короткозорості, астигматизму

Дата: 10.10.2019 16:29
Кількість переглядів: 324

Завдяки сучасному рівню знань і технологій до 80 % очних захворювань можна запобігти і вони піддаються лікуванню. Проте, через відсутність елементарних і доступних медичних послуг по догляду за очима мільйони людей в світі як і раніше піддаються ризику втрати зору.
Наприклад, за даними ВООЗ на 2017 рік, приблизно 26,3 мільйона чоловік в Африканському регіоні мають ту чи іншу форму порушення зору. З них 20,4 мільйона людей мають низький зір, а 5,9 мільйона - сліпі. Африка зберігає сумну першість за кількістю очних захворювань. За оцінками, 15,3 % сліпого населення в світі проживає в саме Африці.
 
Є свідчення, що кількість випадків запобігання розвитку сліпоти, викликаної інфекційними захворюваннями, такими як трахома, онхоцеркоз, офтальмологічні ускладнення після кору знижується. Тоді як кількість неінфекційних вікових змін очей, таких як катаракта, глаукома і діабетична ретинопатія, збільшується.
Було встановлено, що імунізація і додавання вітаміну А до раціону харчування уразливих груп населення ефективно знижує ризик сліпоти.
Для залучення глобальної уваги до проблем сліпоти, порушення зору і реабілітації людей з порушенням зору щорічно у другий четвер жовтня під егідою Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я проводиться Всесвітній день зору.
У всьому світі порушення зору найбільш поширене серед чоловіків і жінок у віці 50 років і старше. Незважаючи на те, що більшість випадків порушення зору серед цієї вікової групи, такі як катаракта, можна легко лікувати, в деяких частинах світу все ще необхідно докладати зусилля для забезпечення рівного доступу чоловіків та жінок до офтальмологічних служб.
У проведенні Всесвітнього дня зору беруть участь всі партнери в області профілактики порушення зору і відновлення зору. Цей день є також основною інформаційно-пропагандистською подією для профілактики сліпоти та глобальної ініціативи з профілактики сліпоти.
 

В Україні серед первинних інвалідів по зору найтяжчі ступені інвалідності (1 та 2 групи) мають інваліди на глаукому (I гр. – 36,7 %, II гр. – 14,8 %). Вірогідність сліпоти на одне око через 20 років після виникнення глаукоми складає 27 %, на обидва – 9 %. Сліпота внаслідок глаукоми невиліковна. Однак, своєчасна діагностика та адекватне лікування з регулярним контролем допомагають зберегти зорові функції. Факторами, які спричиняють зростання кількості інвалідів, хворих на глаукому, є пізня стадія хвороби на момент її виявлення та недостатня інформованість населення щодо тяжкості захворювання.

Майже третина сліпих та слабкозорих спостерігається серед інвалідів з патологією очного дна (27,6 %). Це пов’язано із зростанням в Україні поширеності судинних захворювань, цукрового діабету, що призводять до тяжких змін сітківки (вікова дегенерація сітківки, діабетична ретинопатія, тощо).

За останні роки збільшилася кількість порушень зору внаслідок розвитку короткозорості, астигматизму тощо. Так, серед дитячого населення поширеність короткозорості складає 30 % серед усіх захворювань очей, серед дорослого – 12 %. Користування електронними пристроями, недотримання зорової гігієни, недостатній рівень обізнаності населення щодо профілактики розвитку короткозорості – основні причини такої ситуації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора