A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Драбівська багатопрофільна лікарня" Драбівської селищної ради
Єдиний номер контакт-центру +380979709977

Всесвітній день медичних сестер!

Дата: 12.05.2021 10:45
Кількість переглядів: 111

Міжнародний або Всесвітній день медичних сестер святкується щорічно 12 травня – у день народження англійської сестри милосердя Флоренс Найтінгейл (1820—1910). Згідно з історичними довідками, під час Кримської війни Ф. Найтінгейл організувала у Туреччині догляд за пораненими солдатами союзників (коаліції Франції, Османської імперії, Великобританії і Сардінії). Згодом вона заснувала перші курси сестер милосердя Англії. Сьогодні Ф. Найтінгейл відома як фундатор професії медичних сестер і ініціатор реформи шпиталів.

Кожні два роки Міжнародний комітет Червоного Хреста вручає 50 медалей імені Флоренс Найтінгейл – найвищу нагороду для медичних сестер. Її у 1912 році заснувала Ліга Міжнародного Червоного Хреста і Червоного Півмісяця для медсестер і волонтерів медичної служби, що відзначилися у роки війни або в мирний час.

Всесвітній день медичної сестри в Україні відзначається з 1997 року за ініціативи Міністерства охорони здоров’я та Асоціації медичних сестер України.

Нині в лікувально-профілактичних закладах України працює понад 402,8 тисячі молодших спеціалістів з медичною освітою. Із них понад 290 тисяч – медичні сестри, що становить 61,0% від усієї кількості молодших спеціалістів з медичною освітою. Співвідношення між лікарями і середніми медпрацівниками становить 1 до 2,15.

Цікаві факти: найбільше число медсестер в Фінляндії — на 100 000 осіб припадає 2162 медсестри. Для порівняння, на Гаїті на 100 000 осіб припадає 5 медсестер. Фактично святу вже більше ста років, офіційно воно було засновано тільки в 1971 році.
День медичної сестри відзначається з моменту об’єднання сестер милосердя з 141 країни в професійну громадську організацію — міжнародну раду медичних сестер.

            Найважливішими завданнями професійної діяльності медичної сестри є: комплексний всебічний догляд за пацієнтами і полегшення їхніх страждань;збереження здоров’я і реабілітація; сприяння зміцненню здоров’я та профілактика захворювань.

Професійний обов’язок медичної сестри спрямований не лише на формування високих професійних та моральних якостей, розвиток індивідуальної свідомості медичної сестри, але і на процес спілкування, розуміння проблем пацієнта.

            Сучасна медична сестра повинна володіти глибокими знаннями з клінічної фармакології, тому що стандарти та протоколи лікування тієї чи іншої хвороби пропонують значний арсенал лікарських засобів.

            Працюючи з лікарським засобами, медична сестра повинна пам’ятати правило восьми „правильно”: „правильний” пацієнт, тобто саме той пацієнт, кому прописано даний препарат; „правильний” лікарський засіб, тобто саме цей препарат потрібно вводити даному пацієнтові; „правильна” доза, яку необхідно перед введенням ще раз перевірити в листку призначень, у формі випуску та подумати, чи не помилився лікар, особливо у дитячій практиці; „правильний” шлях введення; „правильний” час введення; „правильна” причина введення (стан пацієнта, хвороба); „правильний” запис в листку призначень; „правильний”, тобто терапевтичний ефект препарату.

            Також важливо вміти спілкуватися і слухати пацієнта, спостерігати за ним, щоб своєчасно виявити небажані ефекти лікарського засобу та попередити лікаря.

Етичною основою професійної діяльності медичної сестри є гуманність і милосердя.

            У Кодексі професійної етики медичних сестер висуваються такі вимоги до особистості медичної сестри: моральні якості (милосердя, доброзичливість, чуйність, терпіння, уважність, самовідданість, бездоганна чесність, працьовитість, старанність, ввічливість, почуття власної гідності, відповідальність за доручену роботу); етичні якості (охайність, акуратність, бездоганний зовнішній вигляд, відсутність шкідливих звичок); інтелектуальні якості (ерудованість, спостережливість, ініціатива, логічність мислення, прагнення до самовдосконалення і осмислення в роботі).

            Медична сестра виконує роль фахівця – партнера лікаря і пацієнта, здатного до самостійної роботи в рамках єдиної лікувальної бригади і яка в основу своєї професійної діяльності ставить особистість пацієнта.

Лікарська і сестринська справа – взаємопов’язані, доповнюючі один одного процеси, що становлять дві самостійні професії – лікарська справа (вивчає патологічні процеси, хвороби, що розвиваються на їх фоні, способи впливу на ці патологічні процеси) і сестринська справа (вивчає реакцію пацієнта на хворобу).

             Розширення та якісна зміна системи допомоги збільшують обсяги навантаження і впливають на характер діяльності кваліфікованих медичних сестер, від яких залежить якість і умови догляду за пацієнтами, ефективність лікування та реабілітації.

                На сучасному рівні розвитку сестринської справи, від медичної сестри потрібне вміння самостійно оцінювати стан і потреби хворого, вести правильне спостереження за ним, приймати обґрунтовані рішення, пов’язані з певною відповідальністю, коли від професійної компетенції залежить успіх лікування.

Медична сестра несе юридичну відповідальність за свою професійну діяльність, яка регламентується відповідними правовими актами.

            Перехід на нові принципи сестринської роботи вимагає розробки нормативно-законодавчої бази, що визначає галузь професійної компетенції та включає нові переліки посадових обов’язків, нові навчально-методичні матеріали, нові локальні протоколи, стандарти  сестринської роботи. Тим часом, досі відсутній закон, який регламентує діяльність медичної сестри, перелік її прав та обов’язків і соціальний статус.

            У розвинених країнах світу медична сестра – це важлива, престижна і незалежна спеціальність.

            Медична сестра в канадському суспільстві має високий соціальний статус, є самостійною професією незалежного спеціаліста системи охорони здоров’я. Автономність, високе соціальне положення, можливість постійного навчання і кар’єрного росту визначають престижність і значимість сестринської справи у цій країні.

            Ми також будемо сподіватися, що на державному рівні з часом буде врегульовано нормативно-правові відносини для становлення медсестринства як дійсно незалежної медичної спеціальності, буде визначено статус освітньо-кваліфікаційних рівнів бакалавра та магістра у клінічному медсестринстві, що передбачає гнучку та критично осмислену практичну діяльність і юридичну відповідальність.

            З святом Вас дорогі колеги!

            З  Міжнародним Днем медичної сестри!

 

Зав. Інформаційно-наналітичного відділу                          Л. Єськова

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора