A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Драбівська багатопрофільна лікарня" Драбівської селищної ради
Єдиний номер контакт-центру +380979709977

"Твоя крапля крові - початок моря життя" - українців закликають стати донорами

Дата: 14.06.2017 08:17
Кількість переглядів: 281

Фото без опису11 червня 2013 року з нагоди Всесвітнього дня донора за підтримки Міністерства охорони здоров'я стартував Всеукраїнський проект "Твоя крапля крові - початок моря життя".

ВООЗ обрала 14 червня для відзначення Всесвітнього дня донора. Це день вияву вдячності мільйонам людей, які рятують життя і зберігають здоров'я інших людей, здаючи свою кров. 

Цього року відзначається 10-та річниця Всесвітнього дня донора крові під гаслом "Подаруйте життя-станьте донором крові", адже донація крові - це дар, який рятує життя і він повинен бути безоплатним.

У цей День звертається увага на необхідність регулярної здачі крові для запобігання її нестачі в лікарнях та клініках, особливо в країнах, де кількість донорської крові вкрай обмежена.

Щомиті в усьому світі у людей будь-якого віку і походження виникає потреба в переливанні крові за життєвими показаннями. Хоча потреба в крові є загальною, доступ до неї тих, хто її потребує, на жаль, загальним не є.

Тому кожен донор, який здає кров безоплатно, робить свій безцінний внесок у добру справу — порятунок людських життів.

Сьогодні 75 764 особи мають статус почесного донора України — це люди, які більше 40 разів безоплатно здали кров або 60 разів — плазму. Сьогодні в Україні 83 особи мають звання заслуженого донора України, 13 донорів нагороджені урядовими нагородами. Є з-поміж них і Герой України — Володимир Ніколаєв з Дніпропетровщини, його внесок - 663 донації крові (з них 203 літри плазми), він досі є активним донором.

Корисна інформація для охочих стати донором:

За 1 забір зазвичай беруть 450мл + 40 мл крові - це 6-8% від загальної маси тіла дорослої людини. Осіб легших за 50 кг або зростом нижче 150 см у індивідуальному порядку до здачі крові може допустити лікар-трансфузіолог.

Донорами не можуть бути люди, які хворіли або хворіють на СНІД, носії ВІЛ-інфекції, сифілісу, вірусних гепатитів, туберкульозу, із гіпертонічною хворобою ІІ-ІІІ ст., ішемічною хворобою серця, атеросклерозом. А також мають захворювання нирок, органів травлення, гострі запалювальні процеси. Детальну інформацію щодо переліку протипоказань до донорства крові надають у медичних закладах.

Цільну кров рекомендують здавати не частіше 5 разів на рік. Повністю склад крові відновлюється упродовж 30-40 днів. Щоб відновлення відбулося швидше, радять пити багато рідини - соки, чай. А раціон донора завжди повинен містити білок, від якого залежить рівень гемоглобіну в крові. Продукти, що містять білок - м'ясо, буряк, гречка, сочевиця, квасоля і всі бобові, риба та ін.

Регулярне донорство сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань, атеросклерозу, подагри та навіть ожиріння. Адже регулярна дача крові омолоджує організм та покращує роботу імунної системи, печінки, підшлункової залози та інших органів травлення. До того ж кров беруть лише у здорових людей, відтак, донорство — нагода перевірити власний стан здоров'я.

Щоб бути донором, важливо вести здоровий спосіб життя: правильно харчуватися, відмовитися від надмірного вживання алкоголю та від куріння.

Перед здачею крові:

- напередодні необхідно повечеряти, але відмовитися від жирної їжі, молочних продуктів.
- можна вживати солодкий чай, узвар, хліб, сухарі, варені крупи, макарони на воді без масла, соки, морси, компоти, мінеральна вода, овочі, фрукти (крім бананів).
- не вживати алкоголь за 48 годин до процедури.
- пити більше рідини.
- не вживайте ліки, особливо, які містять анальгін, аспірин за 72 години до процедури.
- добре відпочити, виспатися.
- легко поснідати у день процедури.
- не курити за 2 години до та 2 години після процедури.

Після процедури:

- відпочити 10 хвилин.
- випити солодкий чай, з'їсти щось легке.
- у цей день краще уникати надмірних фізичних навантажень.
- алкоголь краще не вживати щонайменше протягом 8 годин.
- протягом наступних 2 діб бажано регулярно та добре харчуватися та вживати багато рідини.

Прес-служба МОЗ України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Додати послуги

Додати ще одну послугу