A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Драбівська багатопрофільна лікарня" Драбівської селищної ради
Єдиний номер контакт-центру +380979709977

Всесвітній день паліативної допомоги

Дата: 08.10.2022 10:03
Кількість переглядів: 67

    Щороку в другу суботу жовтня світова спільнота відзначає Всесвітній день паліативної та госпісної допомоги.

    Сфера паліативної допомоги охоплює великий спектр послуг пацієнтам, що мають важкі невиліковні хвороби, найчастіше – на останній стадії. Її принципи базуються на позбавленні болю, покращенні якості життя, медичній, психологічній, соціальній та духовній допомозі тяжкохворому пацієнту та членам його родини. Фахівці намагаються підтримати якомога більш повноцінне життя хворих у останні тижні або дні.

    В КНП «Драбівська багатопрофільна лікарня» Драбівської селищної ради, паліативна допомога надавалась завжди, а протягом останніх років більш активно розвивається та покращується. В закладі надається як стаціонарна так і мобільна паліативна допомога згідно з вимогами договору з НСЗУ.

    У відділенні у паліативної, госпісної допомоги та реабілітації на 15 ліжок,  яке очолює лікар-невролог вищої категорії Людмила Миколаївна Роєнко, за 9 місяців 2022 року була надана допомога 204 паліативним пацієнтам.

    Під супроводом мобільної паліативної служби КНП «Драбівська багатопрофільна лікарня» Драбівської селищної ради на даний час перебуває 29 пацієнтів із трьох ОТГ. Всього з початку року мобільною мультидисциплінарною командою спостерігались вдома 52 пацієнти. Принцип роботи полягає в постійному  моніторингу стану пацієнта засобами зв’язку, а при необхідності за згодою пацієнта та його родини формується мультидисциплінарна бригада за індивідуальними потребами кожного пацієнта та здійснює виїзд додому. У мультидисциплінарній команді активно працюють лікарі Бойко С.А., Кир'ян М.Г., Пилипенко В.Л., Бойко І.Г.,  психолог Недвига М.В., медична сестра-координатор Бойко Л.А., соціальний працівник Шульженко І.А.

    Також у 2022 році фахівцями нашої лікарні було ініційовано створення фонду матеріальних ресурсів на базі залучення благодійної та гуманітарної допомоги , щоб мати можливість надавати необхідне обладнання для використання вдома. Згідно договору «Відповідального зберігання з правом користування» паліативним пацієнтам для користування в домашніх умовах можуть бути видані адаптивні пристрої:  мобільні ходунки, крісло колісне, милиці, протипролежневий матрац з компресором, стілець для миття пацієнта крісло – туалет тощо. Також нашими фахівцями проводиться навчання пацієнтів та їх родичів щодо користування допоміжними засобами та пристроями.

    Фахівці нашої лікарні постійно займаються безперервним професійним розвитком. Нещодавно пройдено інформаційно-навчальний курс Фонду паліативної допомоги ЛаВіта з питань догляду за паліативними пацієнтами.

    Директор лікарні  Світлана Бойко у вересні 2022 року проходила стажування в медичних закладах Німеччини з питань організації роботи паліативного та реабілітаційного напрямків медичної допомоги, які надалі будуть впроваджені в діяльність нашого закладу.

    Наразі триває навчання на кафедрі паліативної та госпісної медицини НУОЗ України імені П.Л.Шупика з питань впровадження в КНП «Драбівська багатопрофільна лікарня» Драбівської селищної ради телемедицини при наданні паліативної допомоги.

Питання паліативної допомоги щороку стають актуальнішими та гострішими. Тому одним із головних наших завдань сьогодення є постійне вдосконалення системи надання паліативної, госпісної допомоги та наближення стандартів життя невиліковно хворих до прийнятих у цивілізованому світі.

    Дякуємо усім лікарям, медичним працівникам, фахівцям, благодійникам, волонтерам, які долучаються до допомоги тяжкохворим людям та їх родинам для покращення якості життя та психологічної підтримки.

    Зичимо усім Здоров’я та Перемоги! Все буде Україна!

                    

Фахівцями мультидисциплінарної команди в складі лікаря терапевта Бойко С.А., психолога Недвиги М.В., медичної сестри координатора Бойко Л.А. надається консультація родичам паліативного хворого засобами телемедицини. 

                                   

Фахівцями паліативного - госпісного відділення та реабілітації на чолі з Роєнко Л.М. проводиться консультація та  подальший доглядом за хворим.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора