A A A K K K
людям із порушенням зору
єдиний номер контакт-центру 047-26-99-111 КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ДРАБІВСЬКА БАГАТОПРОФІЛЬНА ЛІКАРНЯ" ДРАБІВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ
КНП "Драбівська багатопрофільна лікарня" Драбівської селищної ради

Гострі кишкові інфекцїї – небезпека влітку!

 Гострі кишкові інфекції - це група гострих інфекційних захворювань, що викликаються різними мікроорганізмами, які локалізуються переважно в кишечнику людини.

 Захворюваність гострими кишковими інфекціями реєструється протягом усього року, але найчастіше влітку. Це пояснюється тим, що в теплий період мікроорганізми активно розмножуються у воді і харчових продуктах, що зберігаються без холодильника; збільшується споживання свіжих овочів, фруктів і ягід, які часто забувають помити; в якості питної води може використовуватись будь-яка вода; ширяться міграційні процеси серед населення і т. д.

        Зростанню захворюваності сприяє і уклад життя людей (виїзд на дачі, подорожі та поїздки за місто), коли часом неправильна організація харчування і водопостачання ускладнює дотримання заходів профілактики цих хвороб. Не останнє місце у зростанні захворюваності кишковими інфекціями в теплу пору року належить і мухам. Вони перелітають з нечистот, що містять хвороботворні мікроорганізми, на їжу і забруднюють її.

  Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота й діарея.

     Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, дотримуйтесь таких правил:

 

  • Підтримуйте чистоту. Перед приготуванням будь-якої страви необхідно мити руки з милом. Чистим має бути посуд та інше кухонне приладдя, що використовується під час приготування страви.
  • Відокремлюйте сиру їжу від готової. Бактерії, які часто стають причиною ГКІ, полюбляють «жити» в сирому м’ясі та морепродуктах. Пам’ятайте про це! Користуйтесь для обробки сирих продуктів окремими ножами й обробними дошками та ретельно мийте руки. Щоб уникнути контакту між сирими й готовими продуктами, зберігайте їх у закритому посуді чи контейнерах.
  • Ретельно готуйте їжу. Їжа стає безпечною, коли під час приготування температура всередині страви стає достатньо високою, аби знищити мікробів. Молоко необхідно кип’ятити. Яйця, м’ясо, рибу та морепродукти слід ретельно піддавати термічній обробці.
  • Зберігайте їжу при безпечній температурі. Не довше, ніж через 2 години після приготування, помістіть їжу в холодильник або заморозьте її. Не кладіть гарячу їжу в холодильник — зачекайте, поки з неї перестане підніматися пара. Щоб охолодити їжу швидше, можна поділити її на маленькі порції. Температура холодильника повинна бути +4°C чи нижче, а морозильної камери — нижче -15°C.
  • Не розморожуйте продукти за кімнатної температури та у воді, оскільки мікроорганізми починають швидко розмножуватися в тих частинах продукту, які досягли кімнатної температури. Це необхідно робити повільно в холодильній камері та слідкувати, щоби тала рідина не забруднила інші продукти.
  • Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти. Для приготування страв використовуйте чисту питну або доочищену воду. Обирайте свіжі та не зіпсовані продукти, слідкуйте за терміном придатності при їх купівлі. Ретельно мийте овочі та фрукти, особливо якщо подаватимете їх до столу сирими. Не використовуйте продукти, у яких закінчився термін придатності.

 

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень