Комунальне Некомерційне Підприємство Драбівської Районної Ради "Драбівська Центральна Районна Лікарня"
КНП ДРР "Драбівська ЦРЛ"

Що «любить» наше серце?

Переїдання, недостатнє споживання овочів та фруктів, безконтрольне вживання висококалорійної та жирної їжі, газованих напоїв і солі − серйозні вороги серця. Та напротивагу є корисні рекомендації, що допоможуть побороти цих ворогів. Дотримуватись їх варто всім – маєте ви зараз проблеми з серцем чи ні.



Додайте до раціону більше овочів і фруктів
Рекомендована норма овочів та фруктів − 5 порцій. Одна порція – 80 г свіжих, консервованих або заморожених фруктів та овочів чи 30 г сухофруктів.
Скільки це в порції:
- один середній фрукт − яблуко, апельсин, груша або банан;
- два дрібні плоди − ківі або слива;
- велика жменя винограду або ягід;
- 30 грамів сухофруктів;
- 150 мл фруктового соку;
- невелика (десертна) тарілка салату з овочів;
- півсклянки приготованих зелених або помаранчевих овочів (наприклад, броколі, шпинат, морква, гарбуз);
- один середній помідор.
Надавайте перевагу свіжим та замороженим овочам і фруктам та консервованим овочам із низьким вмістом солі. Зменште споживання або уникайте овочів із вершковими соусами, смажених або панірованих, консервованих фруктів у сиропі, заморожених фруктів із доданими цукрами.

Обирайте цільнозернові продукти
Цільнозернові злаки рекомендують як основу раціону. Вони є хорошим джерелом клітковини та інших поживних речовин, що відіграють важливу роль у регулюванні тиску та впливають на здоров’я серця і судин.
Надавайте перевагу цільнозерновому борошну, хлібу з цільного зерна, цільним крупам із високим вмістом клітковини (5 грамів чи більше клітковини в порції), макаронним виробам із борошна грубого помелу. Намагайтесь уникати або повністю відмовитись від білого борошна та хліба, пончиків, печива, бісквітів чи снеків із високим вмістом жирів.
Скільки це в порції:
- 40 г зернових (близько 6 столових ложок);
- дві скибки хліба;
- 75 г сирого рису або макаронів.

Зменшуйте споживання шкідливих жирів
А саме насичених і трансжирів. Обмеження їхньої кількості в раціоні або навіть повна відмова − важливий крок до зниження рівня холестерину в крові. Адже коли він високий, зростає ризик атеросклерозу, серцевого нападу, ішемічної хвороби серця та інсульту.
Американська асоціація серця радить споживати не більше ніж 11−13 г насичених жирів, якщо ви споживаєте 2 тисячі калорій на день. Це близько 5–6 % від загальної кількості добових калорій.
Щоби зменшити кількість таких жирів у раціоні:
-обрізайте жир із м’яса чи обирайте пісне м’ясо з менш ніж 10 % жиру;
- уникайте смаження на рослинній олії;
- перевіряйте етикетки харчових продуктів, особливо солодощів. Деякі з них виготовлені з маслами, що містять трансжири. Напис «частково гідрований» у списку інгредієнтів свідчить про наявність трансжиріву продукті;
обирайте натуральне масло, а не маргарин.

Споживайте менше солі
Рекомендована добова норма − 5 грамів, що приблизно становить 1 чайну ложку. Люди, які виходять за цю норму, ризикують мати серцево-судинні захворювання, переважно пов’язані з високим артеріальним тиском або серцевою недостатністю.
Як дотримуватися норми:
- замініть звичайну сіль на йодовану;
- обирайте продукти зі зниженим вмістом солі. Читайте етикетку: якщо сіль – на початку списку інгредієнтів, це означає, що її вміст надмірний;
- якщо в продуктах є морська сіль − це не свідчить про її менший вміст. Морська сіль має таку ж поживну цінність, як і звичайна кухонна сіль;
- замість солі додавайте прянощі;
- готуйте вдома – це найкращий спосіб контролювати кількість спожитої солі.