A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Драбівська багатопрофільна лікарня" Драбівської селищної ради
Єдиний номер контакт-центру +380979709977

Вірусні гепатити: симптоми, шляхи передачі та як лікувати

Дата: 05.09.2019 21:11
Кількість переглядів: 219

Вірусний гепатит − запальний процес тканин печінки, що викликаний вірусами. Сьогодні відома велика кількість таких організмів, що спроможні викликати вірусний гепатит. Найбільш відомі – гепатит А, В, С, D, E, F, G та TTV. Близько 170 млн людей страждає на гепатит С і близько 350−400 млн хворіє на вірусний гепатит В. Вони є основною причиною виникнення цирозу та раку печінки, від яких щорічно помирає близько 1,5 млн людей.



Гепатит А − це хвороба печінки, що може мати як легку, так і тяжку форму. Вірус гепатиту А (HAV) передається при вживанні брудних продуктів і забрудненої води або при прямому контакті з інфікованою людиною. Ризик такого інфікування пов'язаний із відсутністю безпечної питної води, поганою санітарією і гігієною (наприклад, брудні руки). Епідемії можуть мати вибуховий характер і завдавати значних економічних збитків. Майже всі люди повністю одужують від гепатиту А з розвитком пожиттєвого імунітету. Ця хвороба не має хронічної форми. Однак незначний відсоток людей, інфікованих вірусом гепатиту А, може померти від блискавичної форми недуги. Інкубаційний період становить зазвичай 14−28 днів.

У клінічній картині захворювання зазначають: підвищення температури тіла, загальна слабкість, в'ялість, зниження апетиту, діарея, нудота, блювання, важкість в животі, потемнішання кольору сечі та жовтяниця (але наявні також і безжовтяничні форми). Не в усіх інфікованих людей проявляються всі ці симптоми. Лікування гепатиту А зазвичай симптоматичне. Для профілактики цієї хвороби існує безпечна та ефективна вакцина.

Гепатит В є вірусною інфекцією, що вражає печінку та має гостру і хронічну форми. Це захворювання є серйозним фактором професійного ризику для працівників медичної сфери. Вірус гепатиту В передається в результаті контакту з кров'ю чи іншими біологічними рідинами інфікованої людини (при пологах від матері до дитини; при повторному використовуванні шприців та голок, нестерильного медичного інструментарію, татуюванні тощо; статевих контактах, особливо серед чоловіків, які мають секс із чоловіками, працівників секс-індустрії, людей, які мають хаотичні незахищені статеві контакти). Інкубаційний період становить у середньому 75 днів, але має змогу варіювати від 30 до 180 діб.

Клініка захворювання: більшість людей не помічають жодних симптомів під час гострої стадії інфекції, однак у декого хвороба має гостру форму із симптомами, що продовжуються декілька тижнів або й місяців: жовтяниця очей та шкіри, темна сеча, загальна слабкість, підвищена втомлюваність, ломота та біль у суглобах, нудота, дискомфорт та біль у животі.

Від гострого гепатиту В специфічного лікування немає, тому лікувальний процес спрямований на симптоматичне лікування, дотримання раціонального харчування. Хронічний гепатит В лікують за допомогою специфічних противірусних препаратів. Існує вакцинація проти гепатиту В.

Гепатит С − хвороба печінки, викликана вірусом гепатиту С, може мати гостру та хронічну форму. Вірус передається з кров'ю. Інфікування може статися при вживанні ін'єкційних наркотиків, наданні медичної допомоги при переливанні неперевіреної крові та її продуктів, проведенні медичних та косметологічних маніпуляцій нестерильним інструментарієм. ВГС передається також статевим шляхом і від матері до дитини, однак ці види передачі є рідкісними. Інкубаційний період складає від 2 тижнів до 6 місяців.

Близько 80 % усіх пацієнтів не мають жодних симптомів. В осіб із гострим гепатитом спостерігають появу високої температури, підвищену втомлюваність, зниження апетиту, нудоту, блювання, дискомфорт у животі, біль у суглобах, жовтяницю склер та шкіри. Лікування від хронічного гепатиту С існує і щорічно модернізується, що дає змогу досягти максимального ефекту. За допомогою сучасних противірусних препаратів можна вилікувати понад 95 % людей із ВГС і так знизити ризик розвитку цирозу та гепатокарциноми. Але доступ до діагностики і лікування все ще залишається низьким у більшості країн світу. На теперішній час вакцини від гепатиту С не існує.

Гепатит Е − хвороба, викликана вірусом гепатиту Е. Щорічно фіксують близько 20 млн випадків інфікування ВГЕ. За оцінками ВОЗ, у 2016 році гепатит Е став причиною близько 44 тис. летальних випадків. Передача вірусу відбувається фекально-оральним шляхом, найчастіше через контаміновану воду. Інкубаційний період складає від 2 до 10 тижнів. Гепатит Е має типові ознаки та симптоми, характерні вірусному гепатиту. Зазвичай інфекція самовиліковується, проходить за 2−6 тижнів і не потребує особливого лікування. У деяких випадках гострий гепатит Е може мати тяжку форму й призводити до ризику смерті.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора