A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Драбівська багатопрофільна лікарня" Драбівської селищної ради
Єдиний номер контакт-центру +380979709977

1 березня відзначається «Всесвітній день імунітету»

Дата: 01.03.2021 10:20
Кількість переглядів: 142

Що таке імунна система? Як вона працює?

Щорічно 1 березня відзначається «Всесвітній день імунітету».Цей день став відзначатися спочатку медичною громадськістю за ініціативою Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ) з 2002 року. Мета цього дня, укладена в залученні широкої громадської уваги до проблем, пов’язаних з поширеністю різних імунних захворювань, а також зі збереженням та зміцненням імунітету в цілому.

Трохи коротко поговорим про те, що ж таке імунітет чи правильніше імунна система!

Основними органами є кістковий мозок та тимус. Другорядні, але також дуже важливі є лімфатичні вузли, лімфоглоткове кільце, селезінка, паєрові бляшки в кишківнику.

І ця велика система працює злагоджено, підтримуючи стале серодовище.

 

Як ця система працює?

1.Кістковий мозок(КМ)

Всередині кістки є м'яка частина , це і є КМ. Саме він виробляє еритроцити (червоні тільця крові), тромбоцити(згортання крові) та лейкоцити(наш захист).

Коли ви здаєте ЗАК то бачите пункт лейкоцити а далі лейкоформула(нейтрофіли, моноцити, еозинофіли, базофіли, лімфоцити ,які є В і Т).

Що це означає? Те що всі наші захисні клітини називаються лейкоцити (наприклад армія) але поділяються за навичками і спеціалізацією.

Майже всі вони виробояються в КМ, окрім Т-лімфоцитів, вони з'являються в тимусі.

2.Тимус

Це орган що знаходиться за грудиною(наз.іще загрудинна залоза).

Який можна порівняти жорстким екзаменатром на відборі найкращих. Чому ? В ньому утворюються Т-лімфоцити і 99% з них убиває він сам, так як вони не підпадають критеріям крутості. І от 1% тих найкращих з чудовими задатками і талантами проходять далі в лімфузли і селезінку щоб стати справжніми професіоналами.

Така справа)

Про клітини:

-Нейтрофіли

Це група лейкоцитів, що реагують на появу чужорідних бактерій та грибків.

Є  паличкоядерні і сегментоядерні.

Вони проникають крізь судинну стінку і знаходять бактерії та пожирають їх, після чого ж і самі вмирають , і внаслідок цього з'являється гній.

-Лімфоцити

Є В-лімфоцити утворюються в КМ і Т-лімфоцити в тимусі. Тут набагато складніша система і розподіл функцій.

Давайте ситуацію, щоб було простіше пояснити:

На горизонті з'явилась чужорідна бактерія або назвемо її Василина(не знаю чому Василина, але не менш з тим).І от Василині приглянулись наші мигдалики. Вона прикрашає свої унікальні Антигени, і нападає. Мигдалик ще не оговтався від удару як починає розуміти що його отруюють. Василина вчепившись , випускає свої таксини і радіє як легко їй це вдалось. Але не тут то було. На допомогу біжать нейтрофіли прихопивши з собою фагоцитів.

І всякою ціною вони намагаються зжерти Василину, а коли їм все таки вдається , вони розуміють , що Василина була вже не така й дурна бо вона покликала всіх родичів навіть до чотириюродного коліна. Тут фагоцити включають логіку, тобто смачно відригнувши та тримаючи в руках залишки антигенів Василини , біжать кликати на допомогу В лімфоцитів.

Але вони далеченько тому вони передають ці антигени по "імунній новій пошті" тобто через клітини Т- хелпери. Які біжать і волають Help. Доставивши їм доставку, В- лімфоцити перевіряють, що ж до чогу. І починають продукувати Антитіла , які можна порівняти з ракетами що мають ціль. І вони їх запускають і ті циркулюють в крові поки не знайдуть всіх родичів Василини і не вчіпляться в їх Антигени , знешкоджуючи їх.

З вірусами трохи по іншому , так як віруси проникають в наші клітини. І там облаштовуються як гості на третій день.

Ще геть не маючи совість починають розмножуватись. І тут у нас до описаного механізму додаються Т-кілери. Антитіла прикріплюються до ураженої клітини , цим самим говорячи, що пора їх видворяти. Т-кілери довго не думаючи , руйнують стінку і гіпнотизуючим голосом "Вмри,вмри!" І клітина розуміючи що тільки так вона врятує наш організм, робить собі харакірі(

От такі казочки...

А якщо згадити за вакцинацію
<div class=


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора