A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Драбівська багатопрофільна лікарня" Драбівської селищної ради
Єдиний номер контакт-центру +380979709977

Захворювання на рак молочної залози посідає перше місце в структурі онкології

Дата: 15.10.2019 16:47
Кількість переглядів: 217

 
Всесвітній день боротьби з раком грудей проводиться щорічно 15 жовтня. Приурочені до цього дня заходи проходять у більш ніж 44 країнах світу.
Мета проведених в цей День заходів - звернути увагу суспільства на проблематику раку грудей, покращити знання з цього питання, з тим, щоб стала можливим діагностика захворювання на початковій стадії, та здійснено належного лікування.
Рак молочної залози - одне з найпоширеніших онкологічних захворювань серед жінок. Особливо ризикують стати жертвами цієї хвороби представниці «слабкої статі», вік яких вже наближається до сорока років. У всьому світі в останні десятиліття розгорнулася кампанія по боротьбі з раком молочної залози.

Щорічно в Україні реєструється понад 14,5 тис. нових випадків раку грудної залози (РГЗ), серед них 25 % у жінок репродуктивного віку та щорічно помирають понад 5,5 тис. жінок, з них понад 20 % — в репродуктивному віці.

До первинної профілактики відносять зменшення факторів ризику розвитку РМЗ:

  • підтримання гінекологічного здоров’я,
  • ведення здорового способу життя (виключення паління та зловживання алкоголем, регулярні фізичні тренування),
  • правильне харчування,
  • регулярне самообстеження.

Самообстеження є важливим кроком до зниження захворюваності молочних залоз. Його проводять один раз на місяць в перший тиждень після менструації, тому що в цей період молочні залози не збільшені та не напружені. Сомообстеження можна проводити у ванній кімнаті перед дзеркалом та під час приймання душу.

До вторинної профілактики відносять виявлення РМЗ на початкових стадіях за допомогою скринінгових обстежень молочних залоз. Такі обстеження проводять у жінок без наявності симптоматики РМЗ. Обстеження включає збирання повної інформації про наявність факторів, що сприяють виникненню РМЗ, проведення огляду та пальпації молочних залоз у жінок з метою попереднього розподілу оглянутих на групи за ступенем ризику для подальшого поглибленого їх обстеження, проведения мамографії.

У всіх жінок від 40-69 років рекомендують проводити скрініг за допомогою мамографії, яка є «золотим стандартом» скрінінгу захворювань молочної залози (вірогідність діагностичних обстежень складає до 92 %). Жінкам до 40 років рекомендовано проведенню проведення УЗД молочних залоз.

Рак грудей виліковний за умови його виявлення на I стадії — у 95% жінок, на II стадії — у 80%, на III стадії — у 50% жінок.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора