A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Драбівська багатопрофільна лікарня" Драбівської селищної ради
Єдиний номер контакт-центру +380979709977

Всесвітній день серця

Дата: 29.09.2019 13:39
Кількість переглядів: 185

 
Всесвітній день серця проводиться за ініціативою Всесвітньої федерації серця за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я з 2000 року. Це подія щорічного характеру, яка відзначається в останню неділю вересня. Із 2011-го року - фіксована дата - 29-те вересня. Метою цього міжнародного дня є підвищення обізнаності населення про хвороби серця, правильний спосіб життя для їх попередження і пропаганда профілактичних заходів для зменшення смертності від хвороб серця.
 
Серцево-судинні захворювання є однією з провідних причин смерті у світі. Метою проведення в цей день заходів є необхідність максимального залучення уваги людей до свого здоров’я, формування розуміння того, що на виникнення і перебіг хвороби можна і потрібно активно впливати.
Основні фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань - це артеріальні гіпертензії, підвищений рівень загального холестерину крові та його фракцій, надмірна вага, гіподинамії, тютюнопаління і стреси.
Повний обіг крові серцем дорослої людини відбувається за 20-28 сек, дитини - за 15 сек, у підлітка - за 18 сек. За добу кров обертається по тілу 1,5-2 тисячі разів.
 
Протягом життя (70-80 років) людське серце здатне заповнити близько 3 500 стандартних залізничних цистерн. За 70 років життя серце людини скорочується більше 2 500 000 000 разів. Із кожним скороченням серце виштовхує в артерії 70-80 мл крові. Приблизно 12 ударів досить, щоб заповнити, наприклад, стандартний літровий пакет. Ці цифри вірні в стані спокою. При фізичному навантаженні обсяг крові, що перекачується, зростає в кілька разів. При максимальних фізичних навантаженнях - в 4-5 разів, з кожним ударом виштовхується в артерії більше 200 мл крові, а стандартна нафтова цистерна - 60 тонн. Порахуйте і перевірте. Наше серце дуже працьовите, а дублерів у серця немає!
 
 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора