Комунальне Некомерційне Підприємство Драбівської Районної Ради "Драбівська Центральна Районна Лікарня"
КНП ДРР "Драбівська ЦРЛ"

Рекомендації ВООЗ для населення щодо профілактики близькосхідного респіраторного синдрому

Згідно зі звітом Європейського центру щодо контролю та профілактики захворювань станом на 22 січня 2020 року в Китаї, Таїланді, Японії, Південній Кореї та США зареєстрували 448 лабораторно підтверджених випадків коронавірусу (2019-nCoV), зокрема, 9 летальних.

Заходи боротьби із поширенням

Нині вакцин проти нового вірусу не існує. Головний спосіб боротьби з 2019-nCoV — медико-санітарні заходи та карантин. Вірус 2019-nCoV не володіє високою контагіозністю (інфекційністю), оскільки в основному поширюється від тварин до людини, не надто пристосований до передання від однієї особи до іншої.

Рекомендації ВООЗ для громадян

У разі перебування на зооринках чи в торговельних закладах (де продають продуктами тваринного походження) дотримуйтеся нижчезазначених правил:

  • уникайте контакту з хворими тваринами або зіпсованими продуктами тваринного походження;

  • мийте руки з милом після дотику до тварин/продуктів тваринного походження;

  • уникайте будь-якого контакту з безхатніми тваринами, які проживають на території зооринку;

  • не торкайтеся очей, носа та рота брудними руками;

  • уникайте контакту з потенційно зараженими (контамінованими) тваринними залишками або рідинами на ґрунті/частинах предметів магазину;

  • не споживайте сирих/недостатньо оброблених продуктів тваринного походження. Потрібно належним чином термічно обробляти сире м’ясо, м’ясні субпродукти, молоко та слідувати належним практикам приготування харчових продуктів.

Рекомендації для груп ризику

Групам професійного ризику (працівники бійні, ветеринари, працівники зооринків, а також інші особи, які контактують із живими тваринами та продуктами тваринного походження) потрібно дотримуватися таких правил:

  • дотримуйтеся особистої гігієни;

  • використовуйте захисні накидки, рукавиці, маски під час поводження з тваринами або свіжими продуктами тваринного походження;

  • уникайте контакту з рідинами організму тварин, якщо не використовуєте захисне спорядження;

  • дезінфікуйте та мийте захисне спорядження щоденно;

  • зберігайте захисний одяг та спорядження після оброблення у спеціальному місці;

  • дотримуйтеся правил безпечного поховання або знищення мертвих тварин тварин;

  • будьте уважними та інформуйте про будь-які нетипові захворювання тварин у відповідні інстанції.