A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Драбівська багатопрофільна лікарня" Драбівської селищної ради
Єдиний номер контакт-центру +380979709977

Болить!

Дата: 15.06.2018 09:16
Кількість переглядів: 242

Болить! Усім дуже болить медицина! Державі болить , бо багато старих і хворих, а молоді і працездатні шукають кращої долі по чужих світах. Пацієнту болить, бо  хочеться, щоб йому моментально і безболісно вилікували  хвороби, які він викохував усе своє життя неправильним режимом праці і відпочинку, харчування і випивання, злими думками та заздрісними діями. Болить медичному працівникові, бо він ішов у професію за покликом душі із щирим  прагненням рятувати людські життя і зберігати чуже здоров’я , щодня примножуючи знання і вміння у своїй цілительській місії . Але усі ці бажання сьогодні в Україні поки що залишаються мріями, тому у кожного є безмежне розчарування. Та зміни почались! Важкі, болісні, неоднозначні, але процес пішов і з’явилась надія на одужання нашої такої хворої медицини.Як після важкої операції пацієнт одужує, так і нашій галузі зараз розпочато радикальну операцію по комплексному лікуванню занедбаної хвороби.

До цього часу держава декларувала безоплатну медичну допомогу, яка по своїй суті такою ніколи в жодній країні не була, тому що це високозатратна високотехнологічна галузь, яка нічого матеріального не виробляє, а стан здоров’я нації в цілому можна оцінити тільки через десятиліття правильної стратегії охорони здоров’я в державі, яка включає в себе екологічні, гігієнічні, психологічні, соціальні, профілактичні і медичні аспекти. Тому медицина повинна бути безкоштовною для пацієнта, але не для держави. Усе має свою ціну, будь яка послуга, робота чи обладнання. На сьогоднішній день в Україні прийнято ряд законів, які дали старт так званій медичній реформі. У першу чергу це зміна системи фінансування галузі. Якщо в радянській державі існувала планово-бюджетна система, яка передбачала фінансування на ліжко-місце, не залежно від роботи цього ліжка, то в умовах сучасного світу в усіх державах іде оплата за виконану роботу чи послугу, в яку включено і індекс складності випадку, і амортизацію використаного обладнання і комунальні платежі. Якщо раніше зарплата лікаря не залежала від кількості виконаної роботи, і хороший і поганий лікар отримував однаково, то зараз Україна впроваджує оплату за кожного пацієнта та надані послуги.

З квітня 2018 року розпочався перший етап реформи, який передбачає розвиток і зміцнення первинної ланки, що є найдешевшою і найменш затратною. Вона передбачає скринінгові методи обстеження великої кількості  людей переважно експрес-тестами. У табелі оснащення центрів первинної медико-санітарної допомоги не передбачені високо-технологічні методи обстеження та обладнання, такі як УЗД, рентген, гематологічні аналізатори, тому що вони є дуже делікатними та потребують частого калібрування та дороговартісного обслуговування при неправильному використанні, не дозволяють у малонаселених місцевостях працювати на повну потужність і є дуже затратними в утриманні. Наприклад,  коли аналізатор крові чи УЗД апарат перебуває  у стані тремтіння при транспортуванні , то їм треба не менше 2 годин, щоб відкалібрувати правильні параметри показників. Також навантаження на1 гематологічний аналізатор передбачає не менше 10 тисяч обстежень за добу, в інших випадках використання такого обладнання є нерентабельним. Тому реформа первинної ланки передбачає, що сімейний лікар повинен провести попередню діагностику пацієнта із використанням найпростіших експрес-тестів, і при виявленні підозри на більш складне захворювання направити пацієнта для уточнення діагнозу та обстеження на вторинний чи третинний рівень.Також передбачається, що сімейна медична сестра буде проводити забір аналізів у пробірки і доставлятиме в централізовану лабораторію для дослідження. Світовий досвід показує, що 80 % усіх звернень до лікаря можуть бути задоволені на рівні сімейного лікаря, 15 % потребують вторинної допомоги і лише 5% треба лікувати в обласних та республіканських закладах.

Тому держава і розвиває сімейну медицину, бо вона не потребує високовартісного обладнання. Сімейний лікар або лікує сам, або пише направлення до спеціаліста вищого рівня. Тоді ці послуги будуть оплачені державою. Якщо пацієнт сам вирішить звернутись на вторинний рівень, то він зможе отримати цю послугу , оплативши до каси лікарні самостійно.

Другим етапом реформування передбачається зміна в роботі закладів вторинного рівня, які надають спеціалізовану медичну допомогу із використанням вартісного обладнання та вузькоспеціалізованих фахівців, дорого вартісного цілодобового стаціонарного лікування. Цей етап частково розпочато із створення госпітальних округів. У одному госпітальному окрузі передбачається 1 лікарня інтенсивного лікування першого рівня на 200 тис населення та лікарня інтенсивного лікування другого рівня на 400тис населення. Всі інші лікарні в межах госпітального округу, які обслуговують меншу кількість населення повинні вирішити разом з громадами в якому форматі вони зможуть функціонувати і наскільки у ОТГ вистачить коштів утримувати дані заклади.

Разом з тим, усі медичні заклади, які хочуть отримувати кошти за свої послуги від держави через Національну службу здоров’я, повинні бути автономізовані, тобто перетворені у комунальні некомерційні  підприємства.

Драбівська ЦРЛ входить до Лівобережного госпітального округу. Для поступового впровадження реформи адміністрацією Драбівської ЦРЛ  у 2013 році розроблено і створено умови для відокремлення підрозділів ЕМД в рамках виконання Закону України про Екстрену медичну допомогу, у 2014 році розроблено пакет нормативних документів та створено Центр первинної медико-санітарної допомоги. У 2017-2018 роках розроблено і створено Програму розвитку вторинної медичної допомоги у Драбівському районі на 2018-2022 рр, якою передбачено перетворенння Драбівської лікарні у висоефективний та економічно-рентабельний заклад для надання якісної і доступної медичної допомоги населенню Драбівського району.

Усі ці роки колектив лікарні працював дружньо, злагоджено, на високому професійному рівні. Незважаючи на низькі зарплати, кадрову незабезпеченість (57% від потреби  забезпечення лікарями, 32 % з них пенсійного віку) медичні працівники створюють усі умови для збереження здоров’я населення та щодня виконують важку та почесну місію рятівників людського життя. Окрему вдячність хочу висловити працівникам адміністративної групи лікарні, які в різні роки роботи долучались до реформування галузі медицини, а саме своїм заступникам Стецюку П.А., Балагурчику О.І., Юрченко М.Ф., Ляшок Т.О., Прядку А.Д., Лисаченку О.А, Тимчишиній Т. В., незмінному начальнику відділу кадрів Кубрушко С.М., юрисконсультам Зубаню В.В., Волошіній В.В.., головним бухгалтерам Цінченко Н.В., Запорожець Н.В., Кутовій Т.В., голові профспілки Пилипенку В.Л. Дякую господарській групі лікарні, яка забезпечує якісні і комфортні умови в лікарні  в обличчі механіка Ярмілка О.С та завгоспа Овдієнко Л.В.

Без медичних сестер  немає медичної галузі, вони найближче до пацієнта, вони практичні виконавці лікарських настанов та призначень, вони ангели- охоронці санітарно-гігієнічного режиму лікарні, перші помічники лікаря і пацієнта. Велика вдячність усім медичним сестрам, фельдшерам, санінструкторам, статистикам, яких незмінно вже багато років згуртовує і очолює головна медична сестра Синьогуб Н.М. разом із старшими сестрами відділень Дмитренко І.О., Ткаченко А.С., Зьомшою Л.М., Бичок В.С., Купленник С.М. , Кир'ян С.В., Несват Т.М., Куріленко С.В..

Завідувачі відділень завжди організовують роботу відділень і надають вчасну і якісну медичну допомогу хворим людям, вміло керують персоналом та високо несуть звання українського лікаря. Щиро дякую  за невтомну цілодобову виснажливу працю працівникам усіх відділень в обличчі їх завідувачів Роєнко Л.М., Мазуренко М.М., Карабан В.Б., Капустянському Ю.В. і Капустянському О.В, Павлюку Г.М., Єськовій Л.В., Хмілю С. А. і Єськову В.В., Соловйовій Н.Б і Пастушенку В.М., Тарасенко Т.В. і Слиньковій Т. К., Капустянській І.О. , Скрипніченко О. Є., Поляковій Т.І., Сокруті В.Є.

З 2012 року по сьогодні зроблено багато перетворень у лікарні, до яких залучались і зовнішні підрядчики, благодійники і спонсори. У 2012 році зроблено капітальний ремонт гуртожитку із створенням 2х, 3х,4х кімнатних квартир для медичного персоналу.У 2013році проведено ремонт рентгенкабінету в стаціонарному корпусі для нового рентгенапарату, ремонт коридору першого поверху стаціонару. В послідуючі роки зроблено ремонти в рентгенкабінетах поліклініки, придбано та встановлено новий флюорографічний апарат , зроблено ремонти в лабораторії, у інформаційно-аналітичному відділі, стоматологічному відділенні ,бухгалтерії, кабінеті «Довіри», приміщенні ЕМД, стерилізаційній, пральні.У 2017-2018 роках зроблено капітальний ремонт та відкрито відділення Невідкладної медичної допомоги, робота якого передбачає функціонування за принципами клініки Мейо (цілодобова якісна швидка доступна медична діагностика і допомога). В складі даного відділення є приймальне відділення, оглядова, травмпункт із малою операційною, гіпсовочною, процедурним кабінетом, рентгенкабінетом, УЗД, ЕКГ, ургентною лабораторією, палатою інтенсивної терапії, палатами для утримання осіб, що перебувають під вартою, осіб із психічними порушеннями та алкогольними психозами.  Також зроблені ремонти в приміщенні Шрамківської лікарні.Частково придбано та оновлено медичне і немедичне обладнання, медичні і немедичні меблі, м’який і твердий інвентар, ремонти приміщень, обладнання, автомобілів. Придбано новий дентальний рентгенапарат, автоклав, харчоварильний котел, холодильне обладнання для зберігання померлих, пральні машини, холодильники, меблі та багато іншого.

Всі ці зміни в лікарні відбулись завдяки небайдужим людям – депутатам районної та обласної ради, підприємцям, благодійникам. Висловлюю щиру вдячність Журбі С.В., Буцьку С.А., Плічку Г.І., Волошіну А.Ф., Грицьку В.І, Шинкаренку В.А.,Буту В.А., Матвійчуку Г.Г.,Головку А.С, Лісун Л.І., Байді В.В.,Байді Л.Т., Федорюку Л.Г., Вараві Г.М., Дроботу О.В., Хмілю С.А. Хміль І.М., Дзезі В.Д., Гайдаю І.В.та багатьом іншим людям, які долучаються до покращення лікарні.

В переддень святкування дня медичного працівника  хочу привітати із професійним святом усіх тих, хто присвятив своє життя служінню медицині, побажати всіх земних радощів і благ, повноцінного щасливого життя, гордості від своєї роботи , вдячності та підтримки від влади, щоб у нас вистачало здоров’я і для людей і для власних потреб, щоб наші сім'ї відчували підтримку держави ,щоб ми мали достойні умови роботи, навчання та гідну оплату нашої такої нелегкої праці. З днем медичного працівника, колеги!

Головний лікар Драбівської ЦРЛ                    С.А.Бойко.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора