Драбівська центральна районна лікарня
19800 Україна Черкаська обл. смт Драбів вул. Садова, 1

БОТУЛІЗМ-ПІДСТУПНА НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ ЛЮДИНИ

БОТУЛІЗМ-ПІДСТУПНА НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ ЛЮДИНИ

Консерви, ковбаса, шинка, в’ялена та копчена риба... Якщо після читання цих слів у вас загорілися очі, зрадницьки забурчало в животі і ви ладні бігти в магазин за улюбленими сосисками чи копченою рибою, зупиніться! Адже через ці продукти у ваш організм може потрапити ботулотоксин — збудник ботулізму.

З  початку 2018 року в Україні зареєстровано 84 випадків ботулізму, внаслідок яких постраждало 97 людей, 8 з них померли. Випадки ботулізму були зареєстровані майже  в усіх регіонах України.

Переважна більшість захворілих вживали рибну продукцію, зокрема рибу вʼялену, виготовлену в домашніх умовах самостійно або придбану в місцях несанкціонованої торгівлі.

Невидиму небезпеку можуть нести майже всі консерви, якщо вони приготовлені неправильно чи зберігалися дуже довго. Більше року зберігати запаси консервів можна, але при умові стабільної навколишньої температури від 00 до +20 С. загалом, якщо не знаєте, скільки зберігалася закупорена банка, краще її не вживати.

Що стосується грибних заготовок , то їх однозначно потрібно вживати протягом короткого часу і не зберігати да весни. А ще краще, не наражати своє здоровʼя на небезпеку отруєнь грибами домашнього приготування. Справа у тому, що бактерії, які викликають важке інфекційне захворювання ботулізм живуть у грунті. А гриби, порівняно з іншими продуктами найбільше забруднені землею і під час підготовки до консервації повністю видалити їх мікроскопічні частинки практично неможливо. Більше того, бактерія ботулізму здатна утворювати спори, які надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних чинників і які витримують кипʼятіння протягом  5 годин та гинуть при температурі +1200С лише через 30 хв.

Ці бактерії містять одну з найсильніших у природі отруту – ботулотоксин. Саме ботулотоксин викликає численні симптоми захворювання: нудоту, блювоту, характерний біль у животі, рідкі випорожнення, сітку перед очима, двоїння предметів, важкість читання, спрагу, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, зміни тембру голосу. Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями(бактеріями ботулізму), фруктів і овочів, неправильно законсервованих продуктів, зокрема грибів, через ковбаси, шинку, копчену рибу. Хвора людина небезпечна для навколишніх через виділення у зовнішнє середовище бактерій із фекаліями та блювотними масами.

Так, це захворювання небезпечне. Ефективність його лікування залежить від своєчасної медичної допомоги. Якщо людина із симптомами ботулізму звернеться до лікаря не одразу, токсини потраплять у кров, і ускладнень не уникнути. Антитоксична протиботулінічна сироватка — єдиний ефективний засіб лікування на сьогодні. Але є і невтішна новина. В Україні цієї сироватки наразі обмежена кількість.

У разі найменьшої підозри на ботулізм хворого потрібно якнайшвидше направити до інфекційного відділення, де йому нададуть належну медичну допомогу, спрямовану на нейтралізацію, звʼязування та виведення токсину із організму.

Щоб не сталося лиха будьте обережні з консервованими продуктами: у жодному разі не вживайте консерви, кришка яких піддута чи із ознаками псування продукту.

Будьте обачними та поміркованими, якщо купуєте виготовлені в домашніх умовах консерви, вʼялену, копчену, солену рибу у приватних осіб в місцях несанкціонованої торгівлі. Ніхто з них не надасть вам гарантії, що вміст даних консервів не містить невидиму загрозу – ботулінобактерії. З метою профілактики ботулізму також слід відмовитись від виготовлення вʼяленої риби самостійно в домашніх умовах.

 

 

 

Лікар – методист кабінету здорового

способу життя Драбівської ЦРЛ                                 Єськова Л.В.